Czekoladowe placuszki z kaszy jaglanej

Nadeszła jesień a co za tym idzie często nachodzi nas ochota na słodycze  w szczególności na czekoladę, dlatego też przygotowałam przepis który jest idealny na jesienne wieczory.

Kasza jaglana czyli najzdrowsza z kasz w słodkiej wersji smakuje naprawdę przepysznie a do tego zawiera ogrom witamin z grupy B które są nam potrzebne w okresie przeziębień jesiennych.Dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią 🙂

img_2919

Składniki na 2 porcje

Placuszki

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • pół rozgniecionego banana

Sos czekoladowy

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie placuszków jest bardzo proste wystarczy wymieszać dokładnie wcześniej ugotowaną kaszę,jajka i rozgniecionego banana.Następnie smażyć placuszki na rozgrzanej patelni przez około minutę z każdej strony,należy uważać przy odwracaniu gdyż są one dość delikatne.Nasz czekoladowy sos uzyskamy przez wymieszanie miodu,jogurtu i kakao.Jest on naprawdę bardzo prosty a smakuje bosko więc jeśli nie zużyjemy całego od razu możemy użyć go później  do naleśników czy pancakes .Usmażone placuszki podajemy z sosem,można udekorować je dodatkowo bananem.

Smacznego!

img_2921

Dodatkowe informacje

1 porcja placuszków zawiera

230 kcal

B: 10

W: 40

T:5

A sos to około 100 kcal

 

 

Dodaj komentarz